Sunday, 10 November 2013

lidt TOK (videnskabsteori)

Okay, som jeg allerede har nævnt, er jeg jo en IB - altså går på det her internationale gymnasie. Hvor kernen af det her 'program' eller hvad nu vil kalde det, er TOK (theory of knowledge = videnskabsteori), der omhandler hvordan viden er bygget op, sådan helt basic - og til hvilken grad vi kan tro på denne her viden. Det er meget filosofisk og teoretisk, men virkelig spændende og meget svært. Vi har om forskellige AOK's og WOK's altså (areas of knowlegde = vidensområde, så som 'Natural sciences', 'Mathematics', 'Languages' osv.) og (ways og knowing = hvordan vi ved, det vi ved - så som 'sense perception', 'language', 'intuition' og 'emotion'). Og som et AOK havde vi (sidste år) 'Art', hvor der i vores bog - på en side stod en hel masse ord, der associerede sig med kunsten.
Netop de ord har jeg skrevet nedenunder - håber de kan inspirere!

Value
Creativity
Truth
Intention
Enlightment
Splendour
Reality
Perspektive
Accuracy
Elegance
Form
Realism
Novelty
Empathy
Beauty
Emotion
Passion
Wisdom
Interpretation
Education
Wonder
Awe
Balance

(der er lige én mere, men jeg kan faktisk ikke læse min egen håndskrift, og gider ikke til at finde bogen - men 'there you go' fandt det selv utrolig inspirerende og spændende at læse). Tænkte at det måske ville have samme effekt på jer?

Bare lige for at slutte af på hele min filmsnak, så skal jeg jo lige sige at jeg også er en kæmpestor tv-serie haj - og streamer alt for mange gode serier på nettet. Inklusiv (de bedste står øverst):

Doctor who (glæder mig som et lille barn til 50th anniversary special)
Glee (typisk amerikansk high school? JA, men sindssyge covers af forskellige sange)
Sherlock (voldsom spændende, og med Steven Moffat - igen sindssyg mand, med en vild hjerne)
New girl (alt for sjov, og kun 20-minutters lange episoder)

Community (åha, virkelig underlig serie, men egentlig meget underholde)
Friends (klassiker, ser det dog ikke voldsom meget mere)
One three hill (typisk amerikansk dramatisk high school serie? jeps, men der er noget i den alligevel)
Desperate housewives (min ynglingsserie da jeg var mindre, er desværre stoppet)
Lie to me (ikke mere, men Lightman er stadig for sej)
Lost (så den første season og lidt af anden, men vil gerne se mere - på et tidspunkt)

De fire øverste - se dem! sådan virkelig, bare se dem - alt for gode serier.  

Kunst og film og lidt mere film






Hejhej! Tænkte lige jeg ville lægge mere ind - øverste billede er et jeg lavet for et godt stykke tid siden efterhånden. Egenlig ikke i relation til det kunst jeg laver på skolen eller på mit kunsthold - bare noget jeg udviklede for sjov herhjemme. Jeg havde købt en hel stak hvide flade lædre, ikke spændt op eller noget - bare 'brikker' af træ med hvidt lædre klistrede på (muligvis) det er jeg ikke sikker på - ligemeget. Jeg fik dem billigt og alt var godt. Men det øverst oppe er faktisk vendt om, altså med træsiden opad, tror jeg følte mig lidt rebel agtig på det tidspunkt - men ihvertfald så skal billedet forstille kunsten sådan overordnet, når jeg nu snakker om kunsten herinde - referere jeg mest kun til billedekunsten (hvilket inkludere filmkunst, lydkunst, performance OG malerier, skulpturer, tegninger osv.) som billedkunsten jo har udviklet sig til også at betegne. Men billedet demonstrere mere kunsten som det overordnede begreb, vi bruger til at betegne også teater, film, musik, litteratur, drama osv. alt det kulturelle. Tror faktisk jeg prøvede på at tegne/male kunsten, på en eller anden plan - men er faktisk ikke sikker. Det blev meget rodet tilsidst, sådan slutresultatet, men jeg kan egentlig godt lide det sådan.

Det nederste billede var noget jeg klistrede sammen igår aftes, mest for sjov skyld. Hvis det ikke er super tydeligt så er det biografbilletter samlet helt tilbage fra 2009 og så til nu, altså dem af dem jeg har gemt. Før i tiden var jeg et rigtig biografdyr, jeg havde perioder hvor jeg var i biografen hver anden uge eller sådan noget, mest om vinteren og efteråret dog. Jeg kan stadigvæk virkelig godt lide det, men det er bare lang tid siden jeg har set en virkelig god film.. måske er det bare blevet sværere at imponere mig?  det er egentlig et godt spørgsmål. Det skal lige siges at billedet vænner på hovedet, fik vist ikke lige rotrede det, wups. Iblandt alle de mange billetter er selvfølgelig et par favoritter og lidt nogle ikke så imponerende film, nogle af mine favoritter er 100% 'Inception', 'Before midnight', 'Shutter island', 'Harry potter' (alle de billetter jeg har, er kæmpestor HP fan), 'Iron man2' (heller ikke en dårlig film, Tony Stark er voldsej), 'Hereafter'. Black swan var heller ikke dårlig eller Jobs. Og så er der de mindre imponerende, jeg har et helt bundt Twilight film - da jeg egentlig var ret nørdede før i tiden, omkring 7. klasse måske - men har virkelig skiftet mening. Egentlig så er der stadig lidt magi over den første bog, men nok mest fordi jeg var helt oppe af ringe første gang jeg læste den - ingen af filmene er specielt imponerende. Så er der også 'Only God forgives' en syret film, jeg ikke helt kan placere - egentlig er jeg ikke kræsen, når det kommer til film - jeg er rimelig meget til alle genre, men jeg har åbenbart en grænse, der gør mig opmærksom på niveau'et af syrethed, når det bliver lige vildt nok. Men jeg kan godt lide anderledes film, jeg har lige købt hele 'Before'-triologien, der allesammen er rene snakkefilm, men de er bare lavet så sejt + de emner de kommer omkring er super realistike og relevante og bare spændende - den dynamik de har sammen - virkelig bare tre gode film. Inception er også lidt af en film, man skal virkelig holde hovedet koldt, for at kunne følge med - lidt af en tænkefilm, men åha den kan jeg bare se igen og igen og igen og igen - virkelig god film, og så gemmentænkt! Chris Nolan er alt for sej. Jeg elsker også hele hans Dark knight-triologi om Batman, voldsejt skruet sammen - og geniale skuespillere.
...
Wow, jeg kunne sagtens dedikere min blog til bare at snakke om film - måske jeg kunne lægge et par indlæg ud, med lidt - engang imellem? Nåmen, iblandt mine klistrede billetter er også film som 'Red', hardcore actionfilm - da jeg også er den type, Bruce Willis er jo rimelig sej. Og 'Edge of darkness' med Mel Gibson, heller ikke en dårlig film. For at komme ind på hardcore action og syret film, så er 'Kill Bill' jo også en klassiker, havde lidt svært med alt det blod og de knive - har det bedre med kæmpeguns og eksplosioner, end zoomet ind ben med knive, hvor blodet sprøjter ud - adr, derfor ser jeg ikke splatter gyserfilm, jeg kan simpelthen ikke se meningen i det. Men udover alt det sprøjtende blod, så er hun virkelig voldsej - Uma Thurman i den film.. 'Les miserable' er en anden film i stakken, jo egentlig en klassisk musical på broadway og har set den flere gange i London - hold da op en film! Det er bare sang, på sang, på sang, på sang - og det kan man altså godt blive lidt småtræt af, eftersom ikke alle de fine skuespillere har gudestemmer. Virkelig trist film, der er så mange gode karakterer der dør, og hele den her revolution gør det så dramatisk - generalt en virkelig dramatisk film, og lang.. men når det så er sagt er sangene jo virkelig sunget igennem, og meget imponeret udført - og plottet er vel meget godt konstrueret. Men måske en anelse for lang, og lidt for meget sang - måske også lige en tand for dramatisk til min smag - ved ikke hvornår jeg kommer til at se den igen, hvis overhovedet.
Og som prikken over i'er har vi film som 'Madagascar 3' og 'Find nemo' åha, jeg har netop også et svagt punkt for de her animationsfilm, de kan virkelig noget med humor og nuttethed.. jeg kan slet ikke følge med - jeg elsker alle Madagascar filmene, mest den første godt nok - min søster kan helt seriøst ALLE replikkerne, vi har set den så mange gange efterhånden. Derudover er der 'Shrek' også virkelig gemmenførte film, og de nyere film som 'Prinsessen og frøen' også bare en dejlig film, med god musik - det er en anden ting, musikken er altid sindssyg i animationsfilm - alt for god, gør altid filmen lige et tak bedre.
Og ikke at forglemme kærligheds-slappelop stories - jeg har meget imod de cheesy amerikanske typiske adrbadr film, men der er bare nogle iblandt dem alligevel som er noget så søde.
Tror stadigvæk en af mine ynglingsfilm er 'Remember me' med Robert Pattinson, okay han er med i Twilight som denne her stylede blege vampyr type - men som Tyler Hawkins gør han altså noget helt specielt + Caroline Hawkins (i filmen) er så sød, virkelig sød.. 'Love actually' er også alt for sej, sammen med alle de andre klassikere 'Notting hill' osv.

Jeg kunne bogstavlig talt kører videre sådan her, uden at ende - måske det er nok for nu (:
Måske I fik tilføjet lidt til jeres filmliste, medmindre I kender alle de seje film og HAR set dem.









Sunday, 3 November 2013

The concept of time




I VA (visual arts) havde vi sidste år emnet: 'one object, many ways of looking' hvor vi skulle vælge et objekt og virkelig gennemanalysere alting det her objekt relateret sig til, inklusiv den symbolske betydning, historiske og kulturelle baggrund etc. Og jeg valgte uret - og havde derfor allerede begivet mig ud på en næsten umulig rejse - at skulle håndtere begrebet 'tid', for tilsidst at kunne lave et studiowork der omhandlede og demonstrede min lange rejse, og en skævere måde (anderledes) måde at vise det er koncept, eller objektet - og jeg valgte at fokusere på tid, som begreb - eftersom jeg hurtigt opdaget hvor meget materiale der var omkring det.
Billederne ovenover er ikke helt fantastiske eller kunstværdige - men jeg er glad for ideen, der ligger i kreationen. Efter at have arbejdet længe og intenst med det her urimelige, ubegribelige koncept jeg ikke rigtig følte jeg kunne beskrive eller sætte en finger på som sådan - kom ideen til mig: hvorfor ikke demonstrere tid som en fysisk objekt man kan tage og føle på? et objekt der er skrøbeligt, som kan gå i stykker. Derfor sat jeg igang med plastikkopperne og tanken om tid, der kunne hældes ud af en koppen - men uden at man som sådan ville kunne adskille 'tiden' (eller numrene, som repræsentant) fra koppen. Jeg legede lidt med den måde vi bruger tid i ordsprog, så som: 'tiden flyver afsted' - tid er nemlig et mærkeligt fænomen, der nogle gange føles som stillestående og andre gange som flyende afsted med 80 km/t.

Så jeg skitserede et par tegninger.. den første var en kop der vendte på hovedet, med numre på snore der var sat fast til koppen - og med disse ville man kunne gøre alle mulige sjove bevægelser med koppen. Med koppen på hovedet og tallene hængende ud af koppen, kaldte jeg skitsen: 'time is running out'.
Den næste tegning var af koppen stående 'rigtigt' vendt med tallene nede i koppen, som en væske - her beholdes tiden i en kop, som en fysisk væske i et glas.
Trejde tegning, demonstrede koppen med numrene i snore der blev hældt ud af glasset -
min beskrivelse lød således: 'time can feel as if its slipping through your fingers'.
Den sidste tegning, viste koppen vendt på hovedet igen, men denne gang var numrene på snorene filtrede ind i hinanden - 'time might become clutched, as one big chunck. As time becomes uncontrollable, you loose sense of it - or you might simply perceive it as a different size (e.g. as an elderly or a prisoner).

Billederne ovenover viser tiden i hælende form og i 'flyvende' form. Dertil var tanken om en plastik kop lidt spændende til at starte med, eftersom det ikke er et super pænt materiale som sådan - men tanken om det her skrøbelige materiale satte prikken over i'et - da blev det et rigtig fysisk objekt, du for alvor ville kunne ødelægge bare ved at tage fat. Jeg er dog mere tilfreds med mine små skitserede tegninger af min 'cup of time'.

Første kunstrelateret værk



Hej folkens! Som det måske nok står klart med det nye navn + design og personbeskrivelse, har min blog skiftet funktion - nu er det et sted for alle de kunstrelaterede projekter inklusiv små bitte tegninger, skitser ect. Jeg tænker også at det kunne være rart at omdanne det til en side for mine tanker omkring kunst generelt, og selvfølgelig ikke bare som opbevaringsrum for alt det stas jeg har lavet gennem årene og som jeg forhåbentlig bliver ved med at kreere.
Jeg har endelig fået taget en masse billeder af mange af mine værker og projekter osv. Og skal nu have fundet ud af hvordan og hvorledes jeg egentlig får det hele lagt herind, uden at det ligner noget værre rod.

Jamen for at starte ud er mit første billede på bloggen her, denne ovenstående lille 'besked' - dvs. det høre til min nye samling af det jeg kalder 'art equations' - det er lavet i sammenhæng med det her selvvalgte emne vi har i øjeblikket på mit billedkunsthold (det skal lige siges at jeg går på IB nu, så det er muligt at beskrivelser til kunst der er lavet på mit 'visual arts' hold bliver engelske, eftersom de muligvis bedst kan beskrives som jeg gør det i min IWB - den bog vi får til at dokumentere alle tanker, udviklinger der følger med at konstruere forskellige værker - eller 'studioworks' som vi kalder dem på IB.

For lige at springe tilbage til billedet ovenover, og mine 'art equations' - så handler det her billede om provokation og dets rolle i moderne kunst. I foråret lavet jeg det her maleri med lignende bagtanke, at stille spørgsmål til kunstens grænser - ved netop at fokusere på provokation og den størrelse og relevans provokationen spiller idag i kunsten. At definere kunsten har altid været problematisk - hvad er det helt præcis vi kalder kunst, og hvad er det vi ikke kalder kunst? Tildels er det problematisk eftersom vi tror på at 'art is in the eye of the beholder' - altså at vi reagere forskelligt på forskellig slags kunst, eftersom kunsten kommuniker til vores følelser individuelt - fra den her vinkel, kan kunst faktisk slet ikke defineres eftersom det hele er baseret på hvordan den individuelle reagere til den kunst hun/han bliver præsenteret for. Det betyder dog ikke at kunsten ikke er blevet defineret før - tværimod, hvis det var sagen ville vi slet ikke have nogle kunstværker der var offentlig vist frem for samfundets borger - i forskellige kunstinstitutioner. Der er jo alligvel nogle folk der bliver nød til at tage de her beslutninger om, hvad der skal vises frem i deres museum eller galleri - og dermed får de da også kaldt værker for kunst - går vi da ikke på kunstmuseum for at se kunst? Derudover er der kunstkritikerene, de har altid en mening om kunsten og om kunsten overhovedet er kunst.

Nåmen nok om det, det er meget bredt og meget omdiskuteret emne, og jeg kunne sagtens blive ved - men grænserne for kunst er i hvert fald et emne der interesserer mig meget - derfor er provokation et super relevant emne at tage op til diskussion, for at kunne stille spørgsmål til kunsten idag - for at blive mere konkret, omhandler det spørgsmål jeg stiller (med billedet ovenover) mere grænsen for det etiske, og moralske i provokerende kunst - jeg er bevist om at provokation findes på mange forskellige niveauer, men når kunstneren indblander vold fx i sin kunst - hvordan kan vi da stå ved værket som kunst?

Jeg er med på at et maleri (pensel + lærred, papir) er kunst, æstetisk smukt fra en 'formalists' perspektiv. Dertil er jeg med på at penslen uden lærred eller papir er kunst - street art fx
Men eftersom vi erkender drab, voldtægt eller voldsovergreb som moralsk forkert.
Kan vi da i kunstens verden ophøje den umoralske handling til kunst, hvis en kunstner definere det således?
Det er faktisk ikke noget spørgsmål, da svaret er 'ja' - ovenstående er sket før, det har ofte været begrundet - men det er set i utallige museer.
Spørgsmålet er hvor langt vil vi gå - hvornår overgår det vores egenlige grænser?
Og hvorfor bekræftiger vi det som kunst, bare fordi kunstneren selv betegner det således?