Sunday, 3 November 2013
Første kunstrelateret værk
Hej folkens! Som det måske nok står klart med det nye navn + design og personbeskrivelse, har min blog skiftet funktion - nu er det et sted for alle de kunstrelaterede projekter inklusiv små bitte tegninger, skitser ect. Jeg tænker også at det kunne være rart at omdanne det til en side for mine tanker omkring kunst generelt, og selvfølgelig ikke bare som opbevaringsrum for alt det stas jeg har lavet gennem årene og som jeg forhåbentlig bliver ved med at kreere.
Jeg har endelig fået taget en masse billeder af mange af mine værker og projekter osv. Og skal nu have fundet ud af hvordan og hvorledes jeg egentlig får det hele lagt herind, uden at det ligner noget værre rod.
Jamen for at starte ud er mit første billede på bloggen her, denne ovenstående lille 'besked' - dvs. det høre til min nye samling af det jeg kalder 'art equations' - det er lavet i sammenhæng med det her selvvalgte emne vi har i øjeblikket på mit billedkunsthold (det skal lige siges at jeg går på IB nu, så det er muligt at beskrivelser til kunst der er lavet på mit 'visual arts' hold bliver engelske, eftersom de muligvis bedst kan beskrives som jeg gør det i min IWB - den bog vi får til at dokumentere alle tanker, udviklinger der følger med at konstruere forskellige værker - eller 'studioworks' som vi kalder dem på IB.
For lige at springe tilbage til billedet ovenover, og mine 'art equations' - så handler det her billede om provokation og dets rolle i moderne kunst. I foråret lavet jeg det her maleri med lignende bagtanke, at stille spørgsmål til kunstens grænser - ved netop at fokusere på provokation og den størrelse og relevans provokationen spiller idag i kunsten. At definere kunsten har altid været problematisk - hvad er det helt præcis vi kalder kunst, og hvad er det vi ikke kalder kunst? Tildels er det problematisk eftersom vi tror på at 'art is in the eye of the beholder' - altså at vi reagere forskelligt på forskellig slags kunst, eftersom kunsten kommuniker til vores følelser individuelt - fra den her vinkel, kan kunst faktisk slet ikke defineres eftersom det hele er baseret på hvordan den individuelle reagere til den kunst hun/han bliver præsenteret for. Det betyder dog ikke at kunsten ikke er blevet defineret før - tværimod, hvis det var sagen ville vi slet ikke have nogle kunstværker der var offentlig vist frem for samfundets borger - i forskellige kunstinstitutioner. Der er jo alligvel nogle folk der bliver nød til at tage de her beslutninger om, hvad der skal vises frem i deres museum eller galleri - og dermed får de da også kaldt værker for kunst - går vi da ikke på kunstmuseum for at se kunst? Derudover er der kunstkritikerene, de har altid en mening om kunsten og om kunsten overhovedet er kunst.
Nåmen nok om det, det er meget bredt og meget omdiskuteret emne, og jeg kunne sagtens blive ved - men grænserne for kunst er i hvert fald et emne der interesserer mig meget - derfor er provokation et super relevant emne at tage op til diskussion, for at kunne stille spørgsmål til kunsten idag - for at blive mere konkret, omhandler det spørgsmål jeg stiller (med billedet ovenover) mere grænsen for det etiske, og moralske i provokerende kunst - jeg er bevist om at provokation findes på mange forskellige niveauer, men når kunstneren indblander vold fx i sin kunst - hvordan kan vi da stå ved værket som kunst?
Jeg er med på at et maleri (pensel + lærred, papir) er kunst, æstetisk smukt fra en 'formalists' perspektiv. Dertil er jeg med på at penslen uden lærred eller papir er kunst - street art fx
Men eftersom vi erkender drab, voldtægt eller voldsovergreb som moralsk forkert.
Kan vi da i kunstens verden ophøje den umoralske handling til kunst, hvis en kunstner definere det således?
Det er faktisk ikke noget spørgsmål, da svaret er 'ja' - ovenstående er sket før, det har ofte været begrundet - men det er set i utallige museer.
Spørgsmålet er hvor langt vil vi gå - hvornår overgår det vores egenlige grænser?
Og hvorfor bekræftiger vi det som kunst, bare fordi kunstneren selv betegner det således?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment